Skapa motivation nu – övning

Skapa Motivation

Vad är motivation? Det är svårt att förklara men alla använder det eller vill ha det. Det kan vara bra att tänka på att det som en genväg för att täcka övergången från där du ÄR till ditt du VILL VARA. Med andra ord hur du ska uppnå dina mål.

När du låter det sjunka in i ditt sinne kan påbörja processen med att utarbeta vad som måste på plats. Till exempel en bättre och mer användbar kunskap om var du befinner dig så att du kan ta reda på var du behöver gå. (Hur många resande par har fallit ut över denna princip när kartläsning för att hitta en adress!)

Trycket att prestera
Med det rådande ekonomiska klimatet finns det en yttre press på dig att utföra, oavsett om du är i affärer eller en anställd. Och när du känner dig under press gillar din inre röst att förutse katastrofer eller påminna dig om dina brister. Denna typ av tänkande gör att situationen känns ännu värre och svårare att lösa. En mycket användbar vana för dig att bygga upp är att utmana detta tänkande och en bra fråga att använda är: Är det verkligen sant att det är på det här viset? Detta negativa tänkande är utmärkt fälla för att tappa motivation…

Detta fungerar på två nivåer dels att det gör dig medveten om detta katastrof tänkande när det händer och eftersom det är en fråga dig är då som en uppgift att hitta svaret. Från detta kan det leda till en mer rationell bedömning av situationen och sedan vad du kan göra åt det.

Var vill du åka?

Efter att ha arbetat en del på var du är idag kan du nu fundera på nästa steg. När vi arbetar med kunder som vill sluta röka detta är ett mycket viktigt steg. De flesta rökare vet att de vill sluta och för att de har misslyckats i det förflutna är deras känslomässiga anknytning till att sluta förknippat med just att misslyckas. Motivationen är av avgörande faktor för att lyckas.

Att säga att dessa personer vill avsluta innebär för dem i stor utsträckning ”att vara utan” – ”att straffas” och ”att behöva lida”. Hur länge tror du att man kan uthärda detta negativa sinnestillstånd under det tryck och de utmaningar som dyker upp under dagen? Hur tror du att det påverkar motivationen?

Så detta är alltså inte ett bra ställe att börja sin förändring på. Det har snarare en negativ påverkan på motivationen. Det är då bättre att sitta ner och betrakta allt det goda som du får när du är rökfri och förbereda dig på hur du ska hantera svåra stunder (lockelser i det här fallet) som du kommer att möta.

Det är viktigt att också lägga till belöningar som du kommer att njuta av vid förutbestämda milstolpar för att öka din motivation och för att lyckas med ditt mål.

Så är det med motivation. I sig själv betyder ordet inte mycket och det kan vara ännu svårare att upprätthålla om förändringen sker på ”fel grunder”. Men med en klar uppfattning om var du är och en tydlig bild av din önskvärda framtid är det som om du hanterar dynamit. Motivationen är mycket enklare att behålla när du går TILL något istället för BORT från något.

FÖRKOMPRIMERA din motivation

En metod att gå vidare är att skriva ner vad din nuvarande situation är, speciellt om du ser det som problematiskt. Skriv utan att analysera, var ”fri”. Sen när allt är ute ur kroppen och hjärnan ta en kort paus, kanske stretcha lite, ta en titt sedan se vad du har skrivit.

Du bör finna att problemet redan har börjat förändras och du har några tankar om vad du ska göra för att förbättra saker och ting.

Du borde även se tydligare hur mycket av den specifika situation som påverkas av din stil att tänka. Tänkande kan hålla dig fast eftersom det kommer att få dig att gå runt och runt i cirklar och lägga till mer negativa tankar. Det är då bättre att ha ett verktyg som tvingar dig till en mer rationell översyn av situationen och börjar sparka på den kreativa delen av hjärnan för att bearbeta lösningar och vägar framåt.

Nästa steg är att du skriver ut VAD, eller om du vill VARA istället. Se det som en plats att gå till och fundera nu vad som blir de bästa resultaten och vilka saker som du kommer att vinna. Återigen skriv detta helt fritt utan värderingar. Ta en paus som tidigare. Titta nu på det nya stället som du hamnat på och starta återigen processen med att arbeta ut vad du måste göra, eller lära dig för att komma dit.

Genom att göra denna övning kommer du få mer motivation att ta dig från plats A till plats B.

Den här övningen är bra sätt att starta med för att skapa den initiala motivation vid en förändring. Så vad väntar du? Ta steget att motivera dig själv med denna enkla metod…

Google Analytics Alternative